Login: Jelszó:

2007-01-04

A média kudarca

S@ti. Még senki sem szólt hozzá.

BUéK mindenkinek az év első postja alkalmából!

Az év első postja pediglen két részből fog állni, az első rész pediglen a tegnapelőtti nap egyik HírTV-s műsoráról értekezik.

Január 2-án fél hat körül kapcsoltam a HírTV-re, ahol az "Eszmecsere" című fantáziadús címmel (Palik-klasszikusra való leheletfinom utalás!!!) megáldott műsor folyt éppen. A szomorú arcú műsorvezető a nézők hívásait várja folyamatosan, ebben az adásban éppen a babakötvény bukásáról és arról lett volna szó, hogy a FIDESZ alkotmánybírósághoz fordul a már-nem-tudom-mi-de-akkor-se-nagyon-érdekelt ügyében. A többi témára, ha voltak, már nem is emlékszem, ugyanis aznap a néezők megcsodálhatták a média teljeskörű kudarcát. Illetve a HírTV kudarcát, ezen belül is a műsor szerkesztőinek csúfos fiaskóját. Ez flat on the floor volt a javából...

Az történt ugyanis, hogy az első telefonáló a témák felett szívfájdalom nélkül átsuhanva rögtön az öszödi beszédről kezdett értekezni két percben. A következő telefonáló a témák felett szívfájdalom nélkül átsuhanva az október 23-i eseményekről, és ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferencről beszélt. Ekkor a műsorvezető, ha lehet, még világfájdalmasabb képpel szinte könyörgött a nézőknek, hogy valaki ugyan szóljon már hozzá azokhoz a témákhoz is, amikről itt szó kéne hogy legyen. A harmadik telefonáló pediglen a témák felett szívfájdalom nélkül átsuhanva a gyógyszerárak aktuális változásáról prezentált egy személyes jellegű beszámolót.

A félórás műsor műsorideje pillanatok alatt leolvadt úgy, hogy egy árva telefonáló nem sok, annyi sem bagózott oda a FIDESZ alkotmánybírósághoz való fordulására, vagy a babakötvényre. Mindenki emberből van ugyanis és január 2-án ebben az országban, aki betelefonálós műsorban végre szóhoz jut és a TV-n keresztül az emberekhez szólni tud, persze, hogy ignorálja a babakötvényt úgy ahogy van, mert az érdekli, ami neki előző nap a nyakába szakadt: adóemelés, gyógyszeráremelés, újfajta adók, gázáremelés...
A műsorvezetőn pedig látszott, hogy emberileg tökéletesen megérti azt, hogy nem lesz itt olyan ember, aki nem ezekről fog beszélni, de hivatalból mégis szinte már tényleg térden állva azért kellett hogy könyörögjön, hogy valaki ugyan legalább köhögje le az egyik témát...

Ezt nevezem én a média kudarcának. Mert ha valaminek, hát a médiának kéne tudnia azt, hogy az emberekhez kell szólnia, és így bele kell tudni gondolni az emberek helyzetébe a Naprendszerben, a Földön, Magyarországon, 2007. január 2-án. Ezt bukták el, de nagyon szánalmasan, mert ha az utcáról berángatnak valakit a szerkesztők, hogy ugyan már mondja meg, milyen témák legyenek, azonnal rávágja, hogy január 2-án akármilyen témát is írunk ki, ha a nézők telefonjait várjuk, akkor biztos, hogy csak az áremelkedésekről és Gyurcsányról lesz szó. De az hétszentség, hogy csak ezekről. Bárki megmondta volna.

Ehhez képest a szerkesztők kiírták az aznapi témákat, mintha előző nap mi se történt volna, és elavult hozzáállásukkal nagyon megjárták: bebizonyították, hogy műsoruk egy idealizált emberiségnek szól, akikkel bármit meg lehet tenni január 1-jén, mert ha a tévében szóhoz jut január 2-án, akkor is szolgalelkűen a képernyőre kiírt témákról fog értekezni...

Tanulság: a néző úgyis arról beszél, amiről akar. A média nem diktálhat. Illetve úgy nem diktálhat, ha közben nézői telefonokat, véleményeket is vár. Ennek persze úgyis az lesz a vége, hogy arról fognak beszélni, amiről akarnak, és nem engedik a nézőket telefonálni. Aztán majd szerelhetjük a teleképeket fel a falunkra...

Kis jövőbetekintés gyanánt pedig ezennel kijelentem, hogy ugyanez meg fog történni január 16-án is, amikor a szekersztőknek addig nem fog terjedni, hogy a jauár 15-én életbe lépő változásokról írják ki a témákat, mégis minden telefonáló a vizitdíjról és ehhez hasonlókról fog beszélni, és tökre nem fogja érdekelni, hogy Kóka Jánosnak van-e új nyakkendője vagy nincs.

A bejegyzés második része pedig Dicska egyik kommentjének hatására születik meg, ugyanis kicsit magam is meguntam, hogy az uw az utóbbi három hónapban... hmm... hogy is fogalmazzak, hogy a szalonképesség határain belül maradjak... nem volt éppen a megbízhatóság mintaképe. Az 502-es "A PHP-script átlépte a futtatására szánt időkeretet"-től elkezdve a "Proxy Error"-ok végeláthatatlan során át még a "404"-re is volt időnként példa. A december 31-i downtime-ról már nem is beszélve.

[20:49:27] S@ti: mert dec 31 alkalmából nem működött az UW
[20:49:37] nfol: és BUéK, nem?
[20:50:53] S@ti: hogyne
[20:50:55] S@ti: :D
[20:54:27] nfol: "az év utolsó napján nehogy már a hülye blogoddal foglalkozzál, vazz!"
[20:54:48] nfol: kitalálták a kreatívok
[20:55:04] S@ti: hűűű
[20:55:12] S@ti: ezzel mennyi ember életét tették jobbá
[20:55:24] S@ti: aki ezért más, sokkal-sokkal fontosabb dolgokkal tudott foglalkozni
[20:55:25] S@ti: such as
[20:55:37] S@ti: gázáremelkedés, diákkedvezmény-eltörlés...
[20:55:41] S@ti: öröm az élet :D


Egy darabig tűrtem, és még most is adtam magamban egy hónapot az uw-nek, hogy hozza rendbe magát. De Dicska kommentjének hatására ezt most hivatalosan, itt is bejelentem: ha február 4-ig nem változik jelentősen a helyzet és nem lesz nagyságrendekkel megbízhatóbb a rendszer, akkor költözök. Period.

Now Playing: Yonderboi - Soulbitch
Az Nfol által említett Splendid Isolation egyelőre nem ragadott meg túlságosan, de azt be kell ismernem, hogy ez egy frankó szám. A többi még feldolgozás alatt. és tényleg hasonló a hangzásvilág a Neo első albumáéhoz. No hiszen.

Komment-link

2007-01-04

Az előző postban tárgyaltak a mai nap is aktuálisak, ugyanis a mai Eszmecsere a HírTV-ben hasonlóképp zajlott, mint a tegnapelőtti: a telefonálók között csak két olyan néző volt, aki a témákhoz akart hozzászólni, azok is inkább a vége felé. A témák egyébként a következők voltak:

- Vagyonvizsgálatok indulnak
- Megalakul a Rendészeti Minisztérium
- Gyurcsánynak Szili Katalin lesz az ellenfele az MSZP elnöki székéért folyó harcban

A műsorvezető az első három telefonáló után azt mondta, hogy "A következő nézőnk legyen szíves szóljon már hozzá a témákhoz, mert ezekkel mi készültünk..." - hát, mit lehet ehhez hozzáfűzni? Nem sokat. A nézők viszont megszánták szegény jó Szilvesztert (így hívják a műsorvezetőt, utólag is boldog névnapot neki :-)), és pár szóban tényleg értekeztek a kiírt témákról is, nem csak arról a vezető napi hírről, hogy a legszélesebb körben használt fájdalomcsillapítók vénykötelesek lesznek februártól. Ha már ennyire készültek Szilveszterék, hát miért nem ezt írták ki? Akkor nem kéne kérlelni a nézőket, hogy szóljanak hozzá a többihez...

Az egyik telefonáló pedig igen kereken kimondta véleményét a kiírt témákról: Szilveszter megkérdezte, mit szól a vagyonvizsgálatokhoz. A nő azt mondja: "Ezeknek én már nem hiszek el semmit." Aztán kérdezte, hogy mit szól Gyurcsány ellenfeléhez, mire a nő: "Semmi nem fog változni itt, ha ő lesz, ha nem ő lesz..." Elgondolkodtató, mindenesetre.

A HírTV szerkesztői nem képesek változtatni elavult szemléleteiken, abszolút nem tudom elképzelni, hogy mi lehez az a szűrő, amin fennakad az a bejelentés, hogy az Algopyrint már csak receptre lehet kapni - és még örüljünk, hogy ki nem vonják a forgalomból -, és átmegy az, hogy Gyurcsánynak talán mégis lesz egy ellenfele az MSZP elnöki székéért. Ha már nagyon akarnak ezzel foglalkozni, akkor elég lenne akkor is, amikor mág biztos, hogy lesz-e vagy nem lesz. Addig teljesen felesleges, legalább ahelyett jöhetett volna az Algopyrin. De nem...

Úgy nézem, itt számottevő változás 2007-ben sem várható. A január 16-ára vonatkozó jóslatomat még mindig tartom.

Now Playing: Fatboy Slim - Praise You
Klasszikus...

Komment-link

2007-01-11

Hosszú kihagyás után ismét blog, a szokásos összefüggéstelen címmel. Here we go again...

Ezen a héten az egyik nap Aurorával és Erával egy levesgyöngy nevű produktum vadászatára indultunk a helyi P**** M****-be. Jómagam a mai napig nem tudom, mi az, mert sajnos nem jártunk sikerrel a vadászat során. Ami azt jelenti, hogy nem sikerült levesgyöngyöt találnunk. Bad luck.

Ezután felmentünk ügyködni egy kicsit Lorettán, akinek heveny Messenger-problémái voltak, ugyanis birge leszedte a WLM-ről a plust, mert a fősulis nethálózat folyton ledobálta őt a WLM-ről. birge a WLM-et akarta volna leszedni, de a Plust szedte le. Ezért Era megkért, hogy szedjem le a WLM-et, és tegyek fel MSN 7.5-öt. én leszedtem a WLM-et és feltettem az MSN 7.5-öt.

Ezután vissza kellett raknom a WLM-et, és rá a plust. Ugyanis kiderült, hogy nem a WLM volt a probléma, hanem az, hogy nem volt rajta plus. Tehát újra felraktam a WLM-et, és feltettem hozzá a plust.

Ha valaki csak ennyit tud a történetről, és valahogy átsiklott a tekintete azon a tagmondaton, hogy mindez Lorettán zajlott, akkor nem érti, miért meséltem ezt most el. De aki tudja, az érti, és szabadon alkothat halovány fogalmat arról, hogy ez kb. mennyi időbe telt...

(Nem, birge, ne is próbálj azzal vádolni, hogy szidom Lorettát. Csak tényeket közlök. én egyébként tökjól éreztem magam közben :-))

A mai nap folyamán pedig vettem egy Sony Ericsson K310i-t, amivel eddig nagyon elégedett vagyok. Előtte Ericsson T65-öm volt, amire saját háttérképet is szerkesztettem, emígyen nézett ki:

Au. Most mutatnék képet, ha működne az UW-n az FTP. De a feltöltés műveletét képtelen elvégezni jelenleg, úgyhogy majd később megmutatom.

Az új telefonon egyelőre minden tökjó, előre elterveztem, hogy ébresztőhangnak a Quantum Leap főcímzenéjét fogom használni, amit minden reggel végig fogok hallgatni (1:12, legalább nem alszom vissza addig, és tényleg felébredek...), csengőhangnak meg még gondolkodom, hogy mit - csakhogy ehhez USB-kábelt kell vételeznem, de ezt meg szándékozom tenni a holnapi nap folyamán. Ha sikerül, akkor jut a blogba is ezáltal anyag...

Ez az FTP-ügy lesz a záróakkordja a mai postnak, egy kötelező dolog van még hátra. éspedig az, hogy Nfolt szándékozom megdicsérni, mivel olyan szépen jósolt médiajövőt a #604-ben. én mindig is tudtam, hogy képes rá. Meg is jósoltam, csak még nem gyártottam le visszamenőleg az erre vonatkozó bizonyítékokat...

Now Playing: Nickelback - Just for
Csak azért.

Komment-link

2007-01-13

Igen, filozofikusság. Ez az, ami arra sarkallja az embert, hogy blogbejegyzést írjon, ha történnek olyan dolgok, amelyek ezt kívánják meg. A filozofikusság az egy blog számára vitális jelentőséggel bír. Hiába vannak az embernek sirámai, örömei, ha nem filozofikus alkat, akkor halálunalom lesz a blogja, és senki nem lesz arra kíváncsi, hogy "jajistenem, ma nem volt valami meleg, ezért fáztam", vagy éppen arra, hogy "tökjó volt, mert ma vettem hamburgert és finom volt". Ugye nem.

Ezérthát most, itt, ahogy mindig, a filozofikusság kedélyes vizeire evezve, közös erővel, összefogva, egy csodálatos unityt alkotva fogjuk elküldeni a *****-ba az összes mobiltelefon-kiegészítőgyártó céget. Igen, még akkor is, ha azonosak a mobiltelefongyártó cégekkel. Mert így igazsgágos.

Történt egyszer egy ezen a héten vala volt napon, hogy Aurorával bementünk abba az üzlethelyiségbe, aholis én nemrég vásároltam egy Sony Ericsson K310i-t, és kértünk hozzá egy USB-kábelt is, amely kapcsán belső hangom a hosszabbítókábel-vásárlás tapasztalait felelevenítvén 1000 Ft körüli összeg elhangzására való expekcióját fejezte ki felém. Belső fejemmel bólintottam, s mentálisan fel is készültem a traumára, ugyanis fent nevezett termékre annak idején 150 Ft körüli összeget jósolt már említett belső hangom, s a 600 Ft-os végösszeg hallatán joggal esett le belső állam. De ez már a múlt, most taktikusan szinte irreális összeget mond, okos, okos, gondoltam én. Megismétlem: gondoltam én.

Az eladó barátságosan közli, hogy adjam kezébe készülékemet, s nem is vettem zokon, hogy bekapcsolt állapotban, csakúgy on the fly kikapta belőle az akkut. Már finoman figyelmeztettem volna, hogy nem, nem kell kivenni ahhoz az akkut, hogy megnézzük, milyen az interface, de ez neki is hamar leesett, és a "Ja, ezt most miért is csináltam?" mondattal vissza is zökkentünk az ilyenkor szokott kerékvágásba. Egyúttal én, mint vásárló, láthattam, hogy az eladó is ember, tehát csak nem mond egy ezresnél tényleg nagyobb összeget, merthát az alapjaiban csapta volna agyon az előző jelenet ebben a tér-idő kontiniumban való megtörténtének létjogosultságát, hiszen egy olyan párhuzamos univerzumban, ahol egy ilyen USB-kábel az említett összeg feletti árkategóriába esik, az akku kivételének szükségtelenségére való rádöbbenéses, sokkoló reveláció hatására bizonyára úgy vágta volna földhöz még testre sem szabott telefonomat, hogy menten tönkremegy, kártérítés pedig nincs. Gondoltam én, felépítve az emberi üzletkötés és emberi árkategóriák minden ízében kívánatos koncepcióját fejemben.

Csupáncsak azt hagytam ki a számításból, hogy nem a kedves eladótól függ az, hogy milyen összeget mond. Belső világom kártyavárként omlott össze (ej, ej, de köznapi és közhelyes hasonlat ez ebben az egyébiránt oly finoman cizellált textusban... nade a következő tagmondattal javítok ám!) annak a pszichedelikus élménynek megtapasztalásakor, amikor a kedves eladólány a gonosz, inhumánus telefonkiegészítő-gyártók szócsövévé átlényegülvén közölte a belső hangom által már gondosan kikalkulált összegnél négyszer nagyobb árat.

Mindezt úgy, hogy a kezében tartott kábel nem is volt jó a K310i-hez, s emiatt aztán abban maradtunk végül, hogy a szükséges kábelt megrendelés útján fogom megkapni, s felhívnak, ha megérkezik.

Nade térjünk csak vissza az előző előtti bekezdéshez itt egy pillanatra, feleim. 4K 2007-ben azért, hogy újonnan vásárolt telefonom minden multimédiás funkcióját kényelmesen ki tudjam használni. Ilyenkor vesz erőt az emberen az a bizonyos határtalan filozofikusság. Ez az a pillanat, amikor az ég összeszűkül, köd telepszik a környező világra, amely olyan áthatolhatatlan, mint az adásszünet szemcséi a tévében, amelyek mindenhol ott vannak; s egyszerre egy olyan területen találod magad, amely hasonló ahhoz, amit a Tizenharmadik emelet főszereplője látott a film egyik kulcsfontosságú jelenetében. Akkor az üzletből kilépve önmagadból is kilépsz, tudatot szabadon lebeg a térben, ahol nincs más, csak a légréteg, messze a füstöt ontó gyárkémények felett, nincs USB és nincs soros port, nincs átviteli sebesség, csak örök béke és nyugalom. A csodálatos beteljesülés élménye, amikor rádöbbensz: célbaértél.

Azután mindez fokozatosan elmúlik, visszaszippantódsz testedbe, amelyet ebben a létidóben használni vagy kénytelen, s ezzel együtt visszatérnek az emlékeid, hogy tudniillik ha a testedet használni vagy kénytelen, akkor a telefont is használni vagy kénytelen, és gúzsba vagy kötve, ha használni kívánod rendesen, ha már úgyis használni vagy kénytelen, mert te igenis át akarod tölteni a New Ordertől a 60 Miles an Hour refrénjét csengőhangnak, de ismét a válladra nehezedik az összeg súlya és nincs appelláta, nincs esély, nincs kompromisszum és nincs kiút, s kétségbeesetten emlékezel és kapkodnál két kézzel az előbbi lelki béke után, de nem marad más, csak az aztakurvaeget.

Azt hiszem, rá fogok kérdezni az árra a telefonban, ha felhívnak, hogy megérkezett, nehogyaztán rádobjanak még pár ezrest az csak azért, mert ez a kábel már jó a telefonomhoz.

Now Playing: A blog történetének első kicsillagozatlan csúnya szavának tiszteletére néma csend.

Komment-link

2007-01-14

Kábel nélkül is sikerült fotóznom magamnak jókis UT-s háttérképet, de ezt most még kábellel se tudnám megmutatni, hogy hogy mutat, mert a telefonnal nem lehet lefényképezni saját magát. Majd megkérek valakit, hogy fényképezze le a telefonjával a telefonomat. Végtelenített kép. Most pedig képet fogok linkelni, miközben az In Search of Sunrise 5-öt hallgatom.Szóval amikor utoljára linkelni akartam ezt a képet, akkor az UW nem tudott feltölteni. Most már tudott, amikor az előző postot írtam, de akkor nem linkeltem be, mert kiakasztott a kábel.

Tehát így nézett ki a régi telefonomon a háttérkép. Egy egész napom ráment középiskolában, mire megcsináltam. Pixelenként kellett megrajzolni, és a nap legelején direkt felrajzoltam egy vázlatot négyzetrácsos füzetbe, hogy milyen legyen a vonalak meredeksége, hogy kijöjjön középre. és amint látható, még árnyékot is rajzoltam neki, ezért kétszer addig tartott, mint amúgy tartott volna. 2004 márciusában készült el, amikor már csak egy hónap volt hátra a Kill Bill: Vol. 2 bemutatójáig. Az első részt btw nem láttam moziban sajnos. Aznap minden órán ezzel szórakoztam a pad alatt, rajzoltam a vonalakat pixelenként.

Ma meg már csak megnyomok egy gombot és kész. Ez a fejlődés. és képernyőről fotózva nem is néz ki olyan rosszul. Lehet, hogy meg is tartom.

Vasárnap van, azaz pont egy hete annak, hogy a Heti Hetesben Hajós elmondta, miért nem érdemes barlangba menni, amiből aztán egy egész beszélgetés kerekedett a barlangokról. A műsorban még azt is megtudtuk Hajóstól, hogy hogyan is kell darált húst vásárolni, valamint hogy mi is az a rádióújság tulajdonképpen.

Mindezekből kiindulva, azt hiszem, a mai műsor után is lesz mit linkelni...

Nemsokára átpofozom az oldalt található linkeket kicsit rendesebbre, mert már annyi Hajós-videó van, hogy nem érdemes mindet közvetlenül linkelni. Lehet, hogy teljesen meg is szüntetem a "Multimédia" kategóriát és valami más lesz helyette. Még megálmodom. Mindenesetre, nagy-nagy változások lesznek. és ez fenyegetés!

Now Playing: Photek - Ren 2
Klasszikus és nyugtató. Össze kéne vágnom rá valami klipet, hogy legyen már hozzá valami jó képanyag is a YouTube-on...

Komment-link

2007-01-14

Era says:
te mennyit tudsz?
S@ti says:
háááááááát...
S@ti says:
most per pill
S@ti says:
eleget ahhoz
S@ti says:
hogy ha szerencsém lesz, akkor hármast kapok
Era says:
nem akarod átteni jövő keddre?
S@ti says:
de, jó ötlet
S@ti says:
áttettem


Ennyit az EU intézményeiről. Sőt, követelem, hogy monnyon le.

Now Playing: Lasgo - Something
Nem mintha illene ehhez a posthoz, dehát a Winamp villámkeze egy bűvészt is megszégyenítő módón tud keverni (shuffle).

Komment-link

2007-01-20

Miközben egyre jobban tetszik WillFreeman blogja, rájöttem, hogy a péntek hajnal igazán alkalmas magvas gondolatok megfogalmazására.

Ilyenkor jut eszébe az embernek az például, hogy egész héten nem hívták fel a megrendelt USB-kábel ügyében, amelyről tehát in advance megállapíthatjuk, hogy nem csak drága, de legalább lassú is. Remélem, a tetejébe még jóformán használhatatlan is lesz.

Ekkor fogalmazódott meg bennem az a gondolat is, hogy milyen jó is lenne, ha a telefon tudna kezelni egyszerű TXT-s állományokat, és azok tartalmát képes lenne megjeleníteni a képernyőn. Így ugyanis akár e-bookokat is olvashatnék a buszon, bár a kijelző égetése komoly fenyegetést jelent az akku állapotára nézve, de ezt a kockázatot még vállalnám is pár alkalommal. Meg persze akkor, ha nincs nálam analóg formátumú könyv. Visszatérve a lényegre, a telefon "fájlkezelő" menüpontjában láttam az "Egyéb" fájloknak mappát, tehát a kábel kézhez kapásának napján ki fogom ezt is próbálni. Nem, nem nézem meg a neten. én akarom megtapasztalni, és én akarok refrént énekelni, ha nem megy. Aki esetleg nem érti az előző mondat lényegét, kattintson ide.

Az előbb töröltem egy olyan spamet, amiben cialis vásárlására buzdítottak, ám vannak már kifinomultabb formái is a blogkomment-spameknek, amelynek keretében egy bizonyos "John" jelenti ki oldalamról, hogy "great site!", de a megadott URL-nél kilóg a lóláb, ugyanis valamiféle reklámoldal. Delete. Ugyanerre a sorsra jutott Greg is, aki két link kíséretében közölt valami hasonlót, csak ő úgy fogalmazott, hogy "great work!". Hát igen. Igen nagy munkát végzek, miközben még innen is spameket kell irtanom. Ma is négyet kellet spamként megjelölnöm... Ej, ej.

Ha már itt tartunk, következzen egy érdekesség, amelyet Nfol figyelmébe is ajánlanék. Szerintem nagyon cool.

Chat spam can occur in any live chat environment like IRC and in-game multiplayer chat of online games. It consists of repeating the same word or sentence many times to get attention or to interfere with normal operations. It is generally considered very rude and may lead to swift exclusion of the user from the used chat service by the owners or moderators.

The application of the name "Spam" to unwanted communication originates in Chat-room spam. Specifically, it was developed in the chat-rooms of People-Link in the early 1980�s as a technique for getting rid of unwelcome newcomers. When someone would enter a chat-room full of friends who were in mid-conversation, and the newcomer tried to turn the conversation in an unwelcome direction (usually trolling for cybersex), two veteran members of the room would begin typing in the Monty Python �Spam� routine at high speed. They would fill the screen with �Spam Spam Spam eggs Spam Spam and Spam� etc, and make all other communication impossible. The other members of the room would just wait quietly until the newcomer got disgusted and moved on to a different room.


Forrás: Wikipedia.

A péntek hajnal továbbra is rulez, főleg az nagyon pszichedelikus olyankor, amikor rájössz, milyen hülyén is szól a RHCP-től a Dosed első 20 másodperce, amikor még csak a bal csatornát hallod, mert még csak az a fülhallgató van a füledben.

Now Playing: Nickelback - Where do I Hide
Ezennel szeretném hivatalosan is bejelenteni a rajtam az utóbbi időben hevesen jelentkező Nickelback-mániát. Elkezdett szinte mindegyik számuk nagyon tetszeni. Igen, még a Next Contestant is.

Komment-link

2007-01-23

Ittatok már cukor nélküli feketeribizlis teát grapefruit cseppekkel? Szerintem fel kéne venni az emberiség elleni bűnök listájára.

Hálás köszönet Aurorának, akinek ezt a páratlan élményt köszönhetem.

Now Playing: Gnarls Barkley - Smiley Faces

Komment-link

2007-01-26

Ne olvassátok el ezt a könyvet! Már persze akkor, ha jó könyvet szeretnétek olvasni. Ha rosszat, aminek a hibáit jól ki tudjátok vesézni, mint én most majd fogom tenni, akkor csak tessék, lökjétek a kosárba nyugodtan. Aki ezt tervezi, ne olvasson tovább, mert lelövöm a """"""poént"""""". Igen, négyszeres idézőjelben. Ugyanis szégyen lenne poénnak nevezni egy ilyen antiklimatikus könyv utolsó oldalán kiderült információt...

A könyvet akár egy mondatban is össze lehet foglalni, de ezt inkább majd később. Azt nem tudom, hogy Robin Cook előtte mennyire tudott írni, de hogy most nem tud, az tuti. Ajánlom figyelmetekbe a fülszövegből a következő mondatot:

A tárgyalás során dr. Jack Stapleton, neves igazságügyi orvos szakértő tanúként idézi meg a halott asszonyt: exhumáltatja és felboncolja, hogy sógora, Bowman doktor ártatlanságát bizonyítsa.

Ez a könyv 496 oldalas. Mondjuk, hogy 500. Nem tévedünk sokat, azt is a magunk kárára, ugyanis ebből a könyvből 100 is sok. Illetve kevés. Ahonnan nézzük...

A lényeg: az 500 oldalas könyv 400. oldalán még mindig nem történik meg a boncolás! Pedig a fülszöveg azt sugallja, hogy az ezután történő dolgok lesznek az igazán lényegesen a könyv cselekménye szempontjából:

Vajon sikerül-e megtudni, mi lappang a rejtélyes haláleset mögött, vagy a sikeres orvos életét végképp tönkreteszi a koholt műhibaper?

De ha ettől a félrevezetéstől eltekintünk, a könyv még simán lehetne jó, ha nem is arról szól. Hát akkor ne arról szóljon, csak szóljon valamiről. De ez sajnos nem sikerült. Az alaptörténet szerint a főszereplő az igazságügyi orvosszakértő, Jack (nem, sajnos nem az a Jack, mert akkor már 24 óra alatt vége lett volna a könyvnek, és sokkal izgalmasabban...), aki exhumáltatni akarja a holttestet. és akarja. és nagyon akarja, 400 oldalon keresztül. Közben különböző nevetséges red herringekkel próbál az író valamiféle gyanút vetíteni az elhunyt férjére és az ügyvédjére, akinek természetesen olasz neve van, és egyszer bevet hősünk ellen egy gorillát. Hű. Baromi izgalmas.

és amikor végre megtörténik a boncolás, az egész semmit sem ér, mert a legvégére valami akkora címeres ökörség jön ki az egészből, hogy a sztori lyukain (plot hole-ok) akár három egymás mellett szellősen hajtó kamiont is át lehetne vezetni.

A beperelt orvos, Craig a sejtek nátriumcsatornáinak működésével foglalkozik. Ezekről eddig csak kevés tudományos munka született, de fontos kérdés az izom- és idegsejtek működése szempontjából. Ezek a nátriumcsatornákról szóló publikációk többször is előkerülnek a könyv során, és Jack mindannyiszor "elvontnak" és "misztikusnak" találja Craig erre irányuló tevékenységét. Lehet, hogy velem van a baj, de én nem igazán látom, mi olyan misztikus abban, hogy valaki tudományos lapba publikál, valamint a nátriumcsatornácskákat sem tartom elvontnak. Dehát én nem is vagyok igazságügyi orvosszakértő, az is igaz...

Már itt kilóg a lóláb, hogy Cook "hé, te idióta olvasó, figyelj oda, mert ez fontos lesz ám később, csak mivel túl bonyolult ez a te fejedhez, hogy megjegyezd, ezért leírom százszor is" módba kapcsolt. A megoldás pedig a következő: Craig ölte meg a betegét, olyan méreggel, ami pont a nátriumcsatornácskák működését befolyásolja! Ezután pedig a tárgyalás vége felé egyszerűen elmenekül, aztán pedig Jack Kubában találkozik vele, de nem biztos benne, hogy ő az, az illető pedig egy másik néven mutatkozik be, akiről kiderül, hogy Craig egy régebbi betege volt, aki szintén meghalt.

Az egész annyira erőltetett, hogy az valami hihetetlen. és most következzen a beígért egy mondatos összefoglaló: ez a könyv egy orvosról szól, aki kinyírta az egyik betegét, hogy segítse a tudományos munkájában, aztán elmenekült Kubába, és nevet változtatott.

Ha valakinek ennyit mondunk, elkerekedett szemekkel fogja kérdezni: MI VAN???
és igaza lesz.

Mi értelme elmenekülni és nevet változtatni? Azon a néven már nem publikálhat, annál is inkább, mivel az illető halott. Ráadásul a cselekmény annyira llllllaaaaaassssúúúúú, hogy legalább lenne valami épkézláb csattanó a végén... De nincs. Csak ez. Ninja szavaival élve: "Mi ez a hülyeség?"

és most pedig pár sort a telefonról akartam nyavalyogni, de egypár pont megcáfolódott, amivel kapcsolatban akartam, úgyhogy kicsit kevesebb lesz a nyavalygás, de lesz.
Nem tetszik az új telefonomon az, hogy a régi az SMS-ek időpontjául azt írta ki, amikor az az üzenetközpontba beérkezett, ami logikus is. Az új viszont csak azt az időpontot jegyzi, amikor a telefonra megérkezett az üzenet. Az pedig evidens, hogy abban a pillanatban történik, amikor bekapcsolom reggel. Merthogy éjszakára ki szoktam. Így elég gyanús szokott lenni, amikor valaki reggel hétkor kíván nekem SMS-ben jóéjt. További mókás dolgok fognak akkor történni, ha valami határidős dologról szóló üzenetek kapcsán esetleg majd fel kell hívnom az üzenetküldőt, hogy "bocs, ezt mikor is küldted?"... Viszont lehet, hogy én vagyok béna és ezt valahol be lehet állítani, csak nem találtam. Aki tudja, jelezze! Mindenesetre, ha így van, akkor tökrenemértem, miért nem az a default és miért ez a használhatatlan lett inkább az.

Eredetileg nyavajogni akartam amiatt, hogy energiatakarékos módban a telefon nem értesít semmilyen módon arról, ha üzenetet kaptam. Ha például otthon letettem a régit az ágyra, elég volt megfigyelni a villogójának a sebességét. Ha gyors, kaptam, ha normális, nem kaptam. Tiszta sor. Most meg... - nem jelzi sehogy! - akartam volt mondani, de ma reggel észrevettem, hogy mégis. Méghozzá pont azon a módon, ahogy én azt gondoltam, hogy jó lenne: az energiatakarékos óra fölé kirajzol egy borítékot. Ez tehát tökjó.

Az már kevésbé, hogy maga a színes kijelző ennyi energiát fogyaszt. Persze valamit valamiért, de mégis. A régi telefonokat az akku teljes lemerülése után is még vissza lehetett kapcsolni némi pihentetés után egy(pár) vészhívás/vészSMS erejéig, ezeket a színeseket meg már nem. Ez kéremszépen meg se nyikkan nekem, ha egyszer magától kikapcsolt. Ez viszont nem tökjó.

Egyéb keservek viszont jelenleg nem jutnak eszembe. Mindennel együtt azért elégedett vagyok. Persze az USB-kábel és a texteditor még hiányzik, de rajta vagyok az ügyön. A kábel például jövő héten úgy néz ki, meglesz.

és most következzék valami egészen más.

Most jutott csak el a tudatomig, hogy ezek az idióta magyar filmforgalmazók lefordították a Shaolin Soccert Üsd, vágd, focizzál!-ra. Üsd, vágd, focizzál!. Nem, ez nem vicc. Mi a grapefruitcseppes tea bajuk volt a Shaolin foci címmel? Megmondaná valaki? Nem, ez nem vicc. Tényleg káromkodásnak használtam a "grapefruitcseppes tea" szókapcsolatot.

Now Playing: Dirty Vegas - Roses
A Pandora netrádión keresztül hallgatom, ami oltári ötlet egyébként. Innen tudtam meg, hogy a Dirty Vegas kiadott egy One című albumot 2004-ben... Mik vannak.

Komment-link

2007-01-31

Nfol már járt egyszer kliens-kanosszát, now it's my turn...

Ugyanis ma úgy volt, hogy megveszem a kábelt. Megyek be a Pannonba, egy új eladócsaj próbál kiszolgálni, mondom neki, hogy én volnék az, aki rendelt egy K310i-hez egy kábelt. Látom rajta, hogy nagyon nincs képben, bemegy hátra, és előhozza ugyanazt a dobozt amiről a másik kolléganővel már szerencsésen egyszer megállapítottuk, hogy nem az. Azért is kellett a központból rendelni...

Mondom neki, hogy próbáljuk már meg, mert nekem ez gyanúsan ugyanannak tűnik, ami egyszer már nem volt jó. Megpróbálja, majd rádöbben: "Jéé, ez tényleg nem ehhez való."... Jó reggelt kívánok.

Végre a másik kolléganő is felszabadult, aki megállította előbbi emberünket, aki már térült-fordult és kihozott nekem egy Nokia adatkábelt. én kicsit összehúzott szemmel már éppen mondanám, hogy "Nehogymár azt mondd nekem, hogy ezt küldte a központ", de a képben lévő kolléganő szerencsére már tereli is vissza szegényt a raktár felé, hogy "Nem, ez sem jó, ez Nokia...", és megy inkább ő is be, hiszen partnere most meg kétségbeesetten kérdezi: "Akkor most nem jött meg?"... Mármint az a rendelés, amiről ő az eddigiek alapján nem is tudott, hogy egyáltalán létezik. Teccikérteni.

A kolléganő egy másik doboz alól (tökjó, hogy pont belátni a raktárhelyiségbe...) bányássza elő azt a kábelt, amit a központ küldött. Szándékosan fogalmazok ilyen kínosan pontosan, hiszen akkor jött a mai nap első sokkja: a zacskóban látnivaló, hogy nem USB-kábel van, hanem egy soros kábel. Erre aztán tényleg megszólaltam összehúzott szemmel, kicsit elnyújtva a szavakat: "Hááát... ez nem egy USB-kábel..." Esküszöm, még kacsintottam volna is, ha a csajból nem sütött volna a jószándék, dehát sajnos ő se ért ahhoz, amit el akart volna adni. De legalább megértette elsőre, hogy nem, ez tényleg nem az a kábel, ami kellett volna. Viszont, ami ezután következett, az megintcsak egy kisebbfajta sokk volt. Nade ha már kanossza, legyen kövér...

... a csupajószándék eladó kolléganő ugyanis azt mondja, sajnos nem tud mit tenni, hiszen ők ezt a központtól rendelték, és a központ ezt küldte... Ezen a ponton hirtelen elkezdett érdekelni, hogy vajon hogyan rendelhették ezt a kábelt? én ugyanis kifejezetten USB-adatkábelt kerestem, a másodszor előhozott eredeti doboz is egy USB-kábelt tartalmazott. Tehát akkor vagy ők nem USB-kábelt rendeltek, vagy a központban sem tudják megkülönböztetni a soros kábelt az USB-től. Áááááááá! Fáj a fejem, már csak ha belegondolok is...

Az utolsó tanács úgy szólt, hogy próbáljam meg más szolgáltatóknál(!), mintha attól, hogy ez a kis üzlet nem tudott szerezni, már az egész Pannonnál nem lenne ilyen kábel; aztán az is előkerül, hogy menjek független GSM-szaküzletekbe. Jó. Megyek.

Aurora szerencsére tudott egyet a közelben, úgyhogy körülbelül fél óra múlva már ott is vagyunk. A srác szimpatikus, mikor mutatom a telefonomat, hogy ehhez szeretnék USB-s adatkábelt, azonnal mondja is, hogy 2500-ért tud adni. A biztonság kedvéért rákérdezek, hogy "Biztosan jó ehhez a telefonhoz?", s a srác még majdnemhogy engem néz hülyének, hogy hátpersze. Ok, hát ha ennyire profik vagyunk, akkor elviszem. Kicsengetem az árát (ami papírpénzzel nem kis teljesítmény! Azért érzitek...), és mikor a rádióban próbálgatom és nem nagyon hajlandó felismerni a gép, akkor döbbenek rá, hogy a For SYER K750 felirat nem véletlenül van a csatlakozó alján egy fekete matricán fehérrel feltüntetve...

DAMN IT!!!

Hát igen. Így jártam. A blokk viszont megvan, holnap megyek visszacserélni egy most-már-tényleg-jó kábelre, vagy visszakapom az árát, és próbálkozom megint máshol. Ha addig nem őrülök meg...

A sztori slusszpoénja az lenne, hogyha az eredetileg mutogatott kábel tényleg jó lenne a telefonomhoz. Na, akkor őrülnék meg, de akkor aztán tényleg nagyon.

Időközben elolvastam Robin Cook Mutáció című könyvét is, amit random lekaptam a polcról a régi könyvei közül, hogy lássam, vajon elfelejtett-e írni, vagy már eleve nem tudott. A kísérletből az derült ki, hogy ez a könyv annyira nem katasztrofális, mint a Válság, de azért azt se nagyon lehet mondani, hogy bármi extrát tartalmazna. Az alapötlet jól ki van gondolva, de egyszerűen túl lassú a történetszövés, és mikor már mindenki kitalálja, hogy ki áll az egésznek a hátterében, akkor is képes még további három "rejtélyt" bedobni és még 150 oldalon keresztül örömködni rajtuk, már majdhogynem azt nem írva a szövegben, hogy "Ugye, hogy ezt milyen jól kitaláltam?", ami egy idő után - pláne, hogy én akkor már 200 oldallal azelőtt rájöttem, hogy mi lesz - nagyon-nagyon idegesítő. Végülis, ha innen nézzük, igazából csak egy probléma volt ezzel a könyvvel: okosabb voltam nála. A Válsággal azért több probléma is volt ezen kívül, mert ebben legalább nem voltak akkora ordító plot hole-ok, hogy az embernek jojózzon tőlük a szeme... Így viszont azt is el tudom képzelni, hogy akik nem voltak okosabbak a könyvnél, azoknak még tetszhetett is. Mármint a Mutáció, mert nem akarom senki emberfiát megvádolni azzal, hogy tetszett neki a Válság - bár a Bookline-on 4 csillagot kapott az ötből, szóval... Ehhez most nem tudok további kommentárt fűzni, mert hirtelen nagyon elszomorodtam.

Now Playing: The Crystal Method - Weapons of Mass Distortion
Pedig már hogy elterveztem, hogy végülis ez lesz a csengőhangom - előbb is eszembe juthatott volna, hogy ezt a számot szerintem eleve annak is írták a fiúk :-)
Őőő... már persze ez is lesz! [elszánt arcú smiley]

Komment-link

Legutóbb

Nfol

Nfol teszthozzászólást villantott.

Nfol

Dicska, a Wendigót is!

Dicska

Nnnna, most jött el a holnap. Huhh, a láncszívű gép biztosan fülembe fog kerülni, és akkor már az Os [...]

S@ti

Akkor REAGÁLJ RÁ :-) Amúgy nyilatkozz a Láncszívű gépről és az Osztva estével-ről is! Meg persze ar [...]

Dicska

Na most erre én REAGÁLOK, de most már biztos nem, mert nagyon hosszú :D. De folytatom, és akkor majd [...]

Dicska

Jujj, de jó, már nagyon várom! :D Azt hiszem, gyorsabb voltál nálam

S@ti

Nálam műkszik tűzrókáról... Neripo???

Dicska

Höhö, csak nálam nem működik a link? A Chrome legalábbis nincs vele köszönő viszonyban. Amúgy csak ó [...]

Nfol

Erről majd írok én is valamikor...

Nfol

Igen, mert annak kell jönnie, lévén a 318 a 316-nál nagyobbak közül a legkisebb. :)

Navigáció

Archívum

RSS hírforrás

Blogring

S@ti blogja a Bloghajtány motort használja, amelyet Nfol készített.

Érvényes XHTML és CSS. A bejegyzésekhez RSS-feed is tartozik, a blog forgalmát a Google Analytics méri. Köszönöm a figyelmet! ©2005-2018 by S@ti, de egyébként PD!