Login: Jelszó:

2007. október 4 csütörtök

Létrehoztam a Szakdolgozat.doc fájlt a gépemen. Cím (bár ez már kiderült máshonnan...): Az információ szabadsága

Ezen kívül volt némi probléma itt a postok szerkeszthetőségével, de Nfol jött to the rescue, és megmentette a blogot. Így mostmár van címe az előző postnak. Hurráá!

Egyébként pedig még jobban pissed off vagyok, mert már tervezgetek egy csomóféle headert a mostani 3 mellé, és az egyik már kész is volt, ami a Transformerses videoklipemet hirdette volna szép formában, csak az a @>!%@&#> YouTube törölte az accountomat, így azt a klipet már nem fogom feltölteni, még ha hamarosan elkészül, akkor sem. Majd tájékozódom a Google Videóról, hogy oda talán. És akkor max átírom a szöveget. Mondjuk addig meg lehet, hogy most már kiteszem így, ahogy van (a szöveg: "Keresd a YouTube-on" :S :S), legfeljebb, aki tényleg rákeres, az nem talál semmit. Big deal, viszont a fejléc meg szép. Hamarosan be is teszem a rotációba.

További részletek még jönnek, avagy a blogra leginkább jellemző igeidő: később.

cb.gif Hozzászólok! (3)   › Slam Jr. & Blueboy - Sorted

2007. október 5 péntek

Egy új és egy régi téma következik most. Fordított sorrendben az első még abból az időből eredezik, amikor vártam, vártam, vártam és vártam, hogy legyen végre újra netem, legyen végre újra blogom is akkormár és tudjam végre folytatni is már. Ekkor fotóztam ezt a hármat:

Film

Music

Sport

Mindezek egy chips csomagolásán találhatók, amelynek az a különlegessége, hogy az oldalán nyitható. TV-packnek hívják, és én azért vettem olyat annak idején, mert 1. csak ilyenben volt csípőspaprikás 2. csak ilyenből gyártanak extranagyot, illetve ha a Lay'snél valami extranagy, akkor már rögtön az oldalán is nyitható.

Namost: a chips nem is volt annyira csípős after all, ráadásul amíg ettem, addig rengeteget tűnődtem azon, hogy vajon én mit gondoltam volna ki egy ilyen hülye ötlet népszerűsítésére, mint kreatív. Adva van ugyebár ez a baromság, hogy a zacskó nyitható az oldalán, nekem erre viszont nem azt kell mondanom, hogy baromság, hanem azt, hogy ez a legkirályabb dolog a világon, sőt, csak ilyet érdemes venn - egyenesen odáig el kell menni, hogy a többi a baromság, nem ez...

Nos, a valóságban létező kreatívnak a fent látható szösszeneteket sikerült kigondolnia, de szerintem a TV-pack elnevezésnél meg kellett volna állnia, ugyanis az még valahogy talán elmegy, igaz, teljesen értelmetlen, hogy miért pont TV-zéshez kéne oldalt nyílnia a zacskónak, de efölött még azért elsiklottam volna quite easily. Amikor azonban a csomag hátoldalán észrevettem ezeket, rögtön nyúltam hűséges K310i-m után, hogy megörökítsem nektek e remekműveket, és blogpostoljak róla egyet. Emellett ugyanis nem lehet szó nélkül elmenni (kb. olyan ez, mint a Praktis képregény egy régi-régi postból... :-)).

Ezek közül a rajzok közül egyes-egyedül a sportosnak van valami köze ahhoz, amit reklámozni akarna. Az még tényleg egész jó, hogy három fanatikus meccsrajongó őrjöngve tömi magába az oldalt felbontott zacskóból a ropogtatnivalót. Tényleg semmi gond, csak azért kicsit karakteresebb is lehett volna az a grafika, mert még a középső emberkéről el lehet hinni, hogy meccset néz, de a két szélsőben semmi nem utal a sportra at all... De persze nem kell mindig túlzásba vinni ezt se, meccset nézni nem csak kifestve és zászlókkal meg sálakkal lehet, szóval ez rendben is van, így legalább megvan az az előnye is, hogy nem túlozták el.

Nézzük akkor a filmeset, mert az van relevancia szempontjából a második helyen. Ez próbálja párhuzamba állítani a horrorfilmben történteket a való életben történő eseményekkel. De miért követelmény ehhez, hogy az oldalán nyissuk ki a zacskót? Mert persze a kép úgy ábrázolja... Semmi összefüggés nincs e feature és a rajz között, ugyanis az előbb még ki lehetett magyarázni azzal, hogy egyszerre három ember tud belőle venni, ha oldalt van nyitva (egyébként én úgy néztem, hogy csak kettő, hogy miért nem tudom biztosan, az kiderül mindjárt). Szóval a relevancia az elég gyenge, de legalább a rajz hangulatos.

És íme az a pont, ahol a kreatívnak teljesen elfogyott minden ötlete, vagy szorított a határidő, de még valószínűbb, hogy minden agyi kapacitását elvette az előző két ötlet kitalálása, ugyanis a Musicnak már semmi de semmi köze nincs semmihez. Ugyanis se a tévéhez, se a zenéhez nem köthető a rajzon semmi. Sok kéz nyúl a zacskóért, és ennyi. Ez bárhol lehet. Akár levágott kezek is lehetnének.
Ez önmagában még elmenne, de ne nevezük el Musicnek, mert ne.

For the record, én ezek után fogtam magam, és kibontottam a hagyományos módon, in the orthodox way. És még sokáig sajnáltam szegény kreatívot...

Az offline spamming jegyében fogant mai második kandidátusunk, aki csak egy képből áll, amely azonban annál velősebb:

High End

Ez egy szórólapról van, ami nyilvánvalóan jelenleg, 2007 vége felé, sokak álmai számítógépét véli ajánlani. E fantasztikus attribútumok azért megérnek egy misét. Egyrészt ugye itt van a legszembetűnőbb, legagyrémikusabb feature, a 256 MB RAM. Hátvazz, pont ma este keresgéltem magamnak MP3-lejátszót (aggasztó számban növekednek a betervezett interjúim, úgyhogy muszáj lesz beruháznom egy diktafon funkcióval is rendelkezőre a közeljövőben), és azoknál 1 GB-nél húztam meg a határt... Szóval ez nevetséges, főleg egy 3000+-os, 64 bites processzor mellé. Aki ezt a konfigot összeállította, annak biztos zsírúj hifije van otthon, és egy régi, recsegős hangszórón hallgatja a kedvenc zenéit monóban.

CD-RW meghajtó. Erre inkább idéznék az Igénytelen PC Játékok Sorozatból: "Jhaaaaaaaaaaaaaaaj...". De most komolyan: mennyiben lehet ma egy olyan? 2000? 3000? És nem tudtak volna bele valami gagyi DVD-RW-t venni legalább azért, hogy azt írhassák oda? CD-RW-meghajtóval akarnak villogni 2007-ben? Kicsit kilóg itt a "falura jó lesz ez is" mentalitás...

Aztán van nekünk egy olyan alaplapunk mindez alá, amiben mind a hangkártya, mind a videokártya integrált. Hát, kéremszépen, ez nekem nagyon gyanús. Igaz, az integrált hangkártya az akár meglepetésszerűen jó is lehet, az én gépem ASUS-lapkájában egy nVidia hangkártya muzsikál, és bár nem éri el az SBLive! szintjét sem, a profig hangkártyáktól megaztán fényévekkel le van maradva, mégsem egy kutyaütő equipment. Amikor viszont már a videokártya is integrált, ott már lehet sírás-rívás később... Persze biztos olyanokhoz kerül majd később, akik futtattatni akarják vele a legújabb játékokat, és csodálkoznak, hogy valahogy csak a 2004-ig bezárólag készült játékok hajlandóak rajta elfogadható sebességgel száguldani (256 MB RAM-mal meg még azok közül is elég derekasan be fog szaggatni némelyik...).

Egy szó, mint száz: irritál, ha valakik az általános fogyasztói tudatlanságra bazíroznak. Mert van, akit el lehet varázsolni a CD-RW-vel is, mint varázszóval, és nem fogja tudni, hogy miért lenne előnytelenebb az integrált hangkártya meg a videokártya, dehát istenem, nem mozog ilyen körökben, ez érthető. De hogy aki egy kicsit is ért hozzá, az nem fog egy ilyen konfigot így chapter and verse megvenni, az is tuti. És ezért nagyon buta ez a hirdetés, mert látszik, hogy olyan a célcsoportja, akik minimálisan sem tájékozódnak, mielőtt megvásárolnak valamit, azaz, precisely: az olyan birka fogyasztókat célozza meg, akik nem nagyon értenek a számítástechnikához. Mindjárt indítok is egy Igénytelen PC Hirdetések Sorozatot a YouTube-on...

SIDENOTE: A képek azért nem látszanak, mert egyelőre nem tudtam rájönni, hogy mit szúrtam el. A javításhoz 1 db Nfol szükséges, felbukkanásáig tessék kattintgatni...

UPDATE: Végül mégsem kellett hozzá Nfol, csak egy kis szöszmötölés (szándékosan nem mókolást írtam :-)). Nfol persze ettől még required, csak jelenleg nem annyira sürgősen.

UPDATE 2: Mp3-lejátszó ügyében jelenleg itt tartok. Ha valakinek van más javaslata, várom!

cb.gif Hozzászólok! (5)   › Tiesto Feat. BT - Love Comes Again

2007. október 9 kedd

Na, az ilyen címmel jól meg lehet szűrni az olvasókat, remélem, maradt itt még valaki, és nem hajtott rögtön tovább az internet egy másik lapjára, mondván, "holérdekelezengem".

A mai és a tegnapi nap a címben olvasható című képzés keretében telt, bár a tegnapi napon csatlakozott

még hozzá egy ismeretlen eredetű fejfájás is, ami miatt nem láttam még mindig a Spartacus második felét. E fejfájás a bal szemem mögött helyezkedett el, és az egész napomat végigkísérte, hol erősebben, hol gyengébben és fogalmam sincs, miért. Voltak olyan két percek, amik teljesen kiestek, de volt, hogy utána rögtön annyira jól voltam, hogy még kérdezni is tudtam... Elképzeltem, ahogy House lehülyézi a teamjét az eset kapcsán. Negyedik szezonba kívánkozó tünetegyüttes!

Szóval Kistérségi kormányzati intézmények. Elsőre nekem is jajnemár érzésem volt vele kapcsolatban, de ez azért hamar megváltozott, ugyanis a kistérség keretén belül valóban arról a kistérségről volt szó, amiben élünk, és ezen belül is, Előszállásról. Persze voltak azért EU-pályázatos részek is, amikről annyit kell tudni, hogy amikor rendben megy, akkor borzalmasan unalmas téma, de szerencsére mi egy olyan országban élünk, ahol még ez se működik, úgyhogy volt itt rengeteg érdekesség. Kettőt emelnék ki in particular, konkrétan.

Az egyik az, hogy a megnyert pályázatokhoz kapcsolódó pénz 90 nap alatt jön meg, vagy lehet, hogy még akkor sem. Márpedig a három hónapos átfutás, főleg annak ismeretében, hogy Brüsszelből megjön a pénz in the blink of an eye, teljességgel elfogadhatatlan, unacceptable. Hazánkban ugyanis 7 helyen megy keresztül a pénz, mire eljut(hatna) a rendeltetési helyére, mindez azért, mert a magyarok annyira biztosítani akarják, hogy nehogy véletlenül rossz helyre menjen, hogy ennyi helyen átvezetik, lekönyvelik, iktatják, besorolják, lefűzik és ülnek rajta ad infinitum. Szerintem az már a rendszer hibája, hogy végül eljut valahová is, nemhogy oda, ahol a projekt megvalósítása miatt szükség van rá. A késés pedig azt jelenti, hogy amíg meg nem jön a pénz, addig gyakorlatilag, practically, ingyen dolgoznak három hónapig a projektben résztvevők, és mivel ez az összeg, amiről itt beszélünk, csak az egész összegnek a 20%-os előlege, utána is. Az előadó konkrétan két és fél hónapja várja a 20% utáni folytatást, addig pedig ingyen épül-szépül a projekt, és teljesen megértettük, hogy kicsit már unják a benne dolgozók ezt a helyzetet. Nemrég kicsit megreformálták ezt a rendszert, és már csak 3 helyen megy keresztül a pénz, de a magyar bürokrácia csodája révén a három helyen áthaladás is ugyanannyi időbe telik, mint a hét helyen. De mit is várunk egy olyan országtól, ahol még egy sima bankszámláról a neptunos gyűjtőszámlára utalás is három napot vesz igénybe, amikor pedig ott nem is történik igazi pénzmozgás! Egy kattintás tart három napig...?*

A másik, hogy egy költségvetés-módosításnak az átfutási ideje 6 hónap, persze ez is csak nálunk van így. Azaz, ha bármilyen okból, bármennyit is változik a költségvetés, akkor jobb, ha kukázzuk az adott projektet és módosítva újra beadjuk, mert mire átírjuk az elszámolást (ami magában is már óriási (enormous) munka), addigra pont szembetaláljuk magunkat azzal a problémával, hogy a költségeket pedig mostantól hogy számoljuk el: a régi szerint, ami már nem érvényes, vagy az új szerint, ami még nincs elfogadva? Az előadó azt említette, hogy nemrég volt egy ilyen, ahol elszámoltak a régi szerint, aztán hat hónapra rá kiderült, hogy elfogadták az újat, és mindent újra át kellett futtatni az új költségvetésen is. Ez duplaakkora munkát jelentett. Borzalom.

Szó volt továbbá arról, hogy a kistérségi fejlődésnek milyen vonzatai, tényezői vannak. Én például felháborítónak tartom, hogy Előszállásra a városból nincsen a 18:30-as és a 22:30-as busz között semmi, és így a 6-tól, 7-től, 8-tól kezdődő programok eleve kiesnek számomra, mert utána ugye alsó hangon is két és fél, három órákat kell várnom a buszomra. Ez azóta így van, amióta én a városba járok, azaz 1999 óta, de ez csak a biztos, mert szerintem előtte sem volt. Az előadó azt mondta, hogy ő pont ott volt akkor, amikor az előszállásiak tárgyaltak a Volánnal a járatsűrítésről, és... a Volán válasza az volt, hogy ők felmérték az igényeket, de nincs ilyen járatra szükség.

...

Akárhogy próbáltam is, én egyszerűen nem értettem meg a Volán indoklását. Olyanról már hallottam, hogy egy létező járatra rámérnek, hogy mennyien utaznak rajta, és ha nincsenek elegen, akkor megszüntetik. Ám, legyen. Node hogy mértek fel egy nemlétező járatot? Honnan tudják, hogy mennyien voltak rajta, ha nem volt? Persze, ez egyszerű kérdés, hiszen ha nem volt busz, akkor nyilván senki nem volt rajta, ez esetben pedig jogos, hogy nincs rá igény... Izé, én itt már teljesen összezavarodtam...

Szóval lássuk, jól értem-e, let me get this straight: ők most vagy azt csinálták, hogy tényleg felmérték ezt a nemlétező járatot, vagy körbekérdeztek, és az emberek azt válaszolták, hogy "ááá, nem, jó ez a négyórás szünet a két járat között, hiszen ilyesmivel nem sok környékbeli település rendelkezik, nehogy feladjuk már az egyik olyan szimbólumot, ami kiemel minket azok közül, akik felé óránként megy buszjárat, höhöhö, lúzerek". Egyrészt nem ismerek olyan épeszű előszállásit, akinek ne lenne érdeke egy 20:30-as, másrészt engem sure as hell, hogy nem kérdeztek meg.

Ehhez a témához jött az adalék ma, hogy a második előadót is megkérdeztem erről, aki azt mondta, hogy Előszálláson augusztus hónapban jártak a közlekedésfejelsztők, és felvették, hogy milyen buszjáratokra van igény. Ezt a polgármesteri hivatal adta le nekik. Hát... Cseppet szkeptikus vagyok ebben a témában, három okból is. Egyrészt: képzelem, miféle igény lehetett az, amit az itteni polgármesteri hivatal leadott, de ne legyen igazam, tegyük fel, hogy normális igénylést állítottak össze, amiben mondjuk szerepelhetne az is, hogy befelé meg 12:25 és 16:25 között nincs busz, nameg 16:25 és 20:25 között sincs. Másodszor: ezt még ugyanúgy elutasíthatja a Volán, még ha egyáltalán el is jut addig. Végül pedig, harmadszor: szerintem már úgy másfél hónapja nincs augusztus, és mintha semmiféle előrelépést nem látnék ebben az ügyben...

A kistérség fejlesztésével kapcsolatban, még az első előadót kérdeztem arról, hogy hol jelenik meg itt a telekommunikáció például. Ő azt mondta, hogy megjelenik. Én felhoztam Nfol példáját, hogy ott még mindig nincs szélessávú internet lehetőség, ahol ő lakik, csak mobilos, mert a DSL még mindig nem tudott odáig elmászni, meg a kábelnet sem. Erre az előadó két okot említett: az egyik a polgármester, hogy ezért neki kéne elsősorban harcolnia (asszem, ezt kipipálhatjuk...), illetve hogy a szolgáltató csak akkor kezd el szolgáltatni ezügyben, ha elég embernek van rá igénye. Ezt is igényfelmérés útján valósítják meg. Nfolhoz fordulok a kérdéssel: volt ilyen arrafelé...?

Belefáradtam, mire ezt a sok baromságot leírtam... Már csak egy csillag van hátra, és mehetünk aludni (tessék visszanézni, hogy hol is volt az a csillag, mihez csatolom én most ezt a gondolatot, ami túlságosan elterelt volna a témától, ha ott írom le):

*Én esküszom, már ott tartok, hogyha majd valaha megvalósul az, hogy neten keresztül tényleg mindent lehet intézni (~5-6 év múlva...), akkor annak az lesz az eredménye, hogy csak a benzin- és a papírpénz fog megspórpolódni, ugyanis a folyamat időbeli lefolyása változatlan marad. Hazánkban akkor majd hirtelen az e-mailnek is lesz átfutási ideje, vagy nem tudom...

cb.gif Hozzászólok! (2)   › Nightingale - Still in the Dark

2007. október 11 csütörtök

A tegnapi nap folyamán előszór játszottam a Rettegés Arkhamban című táblás és mütyürös szerepjátékos kooperációs játékkal (Ninja szerzeménye). Ebben a játékban kicsiny karton agyak jelképzeik az épelméjűséget, valamint ugyancsak hasonló szívek jelképezik az életerőnket. Ezeket a karakterlapon kell kipakolni magunk elé. Ha vészesen fogynak az agyaink, akkor baj van, ha a szíveink, akkor úgyszintén. A játék maga abból áll, hogy minden körben történik valami rossz, és rengeteg szörny jön, aztán jön az újabb kör, valami új szívással, aztán még annál is több szörny jön. Aztán felébred a főgonosz, és mivel Chocho szerencsés kezével olyat húzott ebből, amivel nem lehet harcolni, ezért mindannyian meghalunk.

Miután ilyen frappánsan összefoglaltam a szerdai nap nagy részének eseményeit, két szolgálati közlemény következik.

1. Azon szerencsések, akiknek berandomizálta (háháháá! Nincs taláálaaaaaaat!!! - persze SztupY biztos lenyúlja majd ezt is...) az engine az új fejlécet - amely a Transformers-videómat reklámozza, illetve a blogot reklámozza, felhasználva a videót - már észrevehették, hogy ez egy új fejléc (hmm... az Országházban érzem magam...), a többiek nyomkodják párszor az F5-öt, hátha kidobja nekik fejlécroller (jíí-háá! Sziporkázok ma, ez is 0 találatos...), és akkor majd ők is észreveszik jól. Na, szóval ezzel kapcsolatban mondanám, hogy felesleges eleget tenni a felszólításnak, miszerint keressétek a YouTube-on, mivel egyrészt a videó még mindig nincs kész - kicsit elvette a kedvem az account-mizéria... - másrészt pedig ha kész lesz se valószínű, hogy feltöltöm, mert védem az új accountomat, ami teljesen támadhatatlan lesz, bár ez némi unalommal fog párosulni. De azt majd Hajós enyhíti. Meg a szakdolgozatomat, amiben majd jól egyet fogok érteni Lessig bácsival, aki azt mondotta volt, hogy a copyright-jogok léte akadályozza a kreativitást. Erről kicsit későbbi értekezés ebben a postban, és még bővebb egy másikban.

2. Egy ideje már új macskám van (special thx to Aurora), íme tehát Liuna két eddigi legsikerültebb képe (amelyek közül a másodikon találkozik egy idegen lénnyel!):

Liuna

Liunamantis

Visszatérve a Transformers-videóhoz, képzeljétek el, hogy jogtisztán akarok eljárni. Akkor két eset lehetséges (a példában nem a Transformers, hanem az Alien-videóm szerepel):

a) hiába motoszkál bennem az ötlet, nem kezdek hozzá a megvalósításhoz addig, amíg a jogtulajdonosok engedélyét nem kértem meg. Tehát a 20th Century Foxtól (... most mondjuk, hogy mondtam valami csúnyát. Mondtuk, hogy mondtam? Jó, akkor mondom. Tovább.) és a lemezkiadótól, aki a Crystal Method Vegas című albumának kiadója volt. Itt kétfelé válik a dolog, mert vagy megkapom a jogokat, vagy nem. Ha nem, akkor vagy azért nem, mert nem adnak rá engedélyt, vagy azért nem, mert nincs annyi pénzem, hogy kifizessem a felhasználási díjat. Mindkét esetben akadályoztatva vagyok a klip elkészítésében. Ha kifizettem a jogokat, akkor megcsinálhatom a klipet, és mindenki boldog - bár lehet, hogy mivel ennyit kellett várni az elkészítéssel, nem lesz az eredmény teljesen olyan, mint amikor még friss volt az ötlet.

b) Megcsinálom a videót, nem várva meg, hogy mi lesz jogi síkon az eredmény. Ahogy az ötlet megszületik, rögtön meg is valósítom, így megszületik a kreatív víziómnak leginkább megfelelő verzió. Aztán megkérem az engedélyeket, és ha megkapom, akkor mindenki teljesen boldog. Nade ha nem kapom meg (ismét pénztárcavastagság vagy egyéb okok miatt), akkor borzasztóan leszűkült az a kör, amiben terjeszthetem a kész alkotásomat, mivel akárhova feltöltöm a netre, már kapom a nyakamba a büntetést. Ridiculous! Ígyhát megcsináltam szépen a videót magamnak, mosolyogva nézhetem otthon, meg megmutathatom egy-két (akár tíz vagy húsz) barátomnak és csókolom. Ja, de ha kiderül, hogy látta pár barátom, akkor ismétcsak jön a büntetés... Ez esetben vesztek két épelméjűség pontot. Eldobom az agyamat! (A szóvicc arra vonatkozik, hogy mivel az épelméjűség-pontokat agyak szimbolizálják, stílusosan el kell dobnunk az agyunkat, amikor ilyet vesztünk. Oltári, nem?)

Blogírás közben időnként keresgélek a neten, és az rph.hu fórumán, az Arkham Horror topicjában találtam egy hozzászólást, amiből muszáj ideidéznem egy részletet::

... amúgy hány nyomozóval/játékossal játszatok? csak mert ez nagyon erősen befolyásolja a nehézséget. két nyomozóval esélytelen a dolog, hárommal már jó esélyeitek vannak, ennél többel meg már nem sok kihívás van benne...

LOL, hát mi tegnap öten úgy bebuktuk, hogy öröm volt nézni...

A bejegyzés végén pedig köszönöm a két kommentet az előző posthoz, majd reagálok rájuk később, Aurora kedvéért pedig megemlítem, hogy az előző előtti postban voltak olyan gondolatok, amelyek tőle származtak, mivel tegnap már ott tartottunk, hogy majdnem a nyílt utcán vádolt meg plagizálással... Na, most meg én vicceltem áááám ;-)

Mennem kell, nem bírom tovább, muszáj kihasználnom az állólámpa olvasólámpával actiont. Ti meg addig vegyetek garanciális elektromos orgonát!

Action

cb.gif Hozzászólok! (6)   › Lovestern Galaktika Projekt - Move for Freedom

2007. október 16 kedd

Először is, lenne itt néhány adalék a Kistérségi kormányzati intézmények c. post kapcsán felmerült dolgokhoz. Dicska úgy reagált a kommentekben, hogy:

gazság szerint valahol megértem a Volánt. Nekem is jól jönne némi járatdúsítás, de mit csináljon az ember egy olyan faluval, ahol az emberek 80%-a ([i]oder mehr[/i]) műszakban látogatja hazánk legszebb koszvárosát. Valóban van pár ember, akinek érdeke egyéb időpontokban látogatni a helyet, de ezek az emberek túl kevesen vannak, és túl "nagy szórású időpontban" szállnának buszra ahhoz, hogy ki lehessen mondani: "Igen, van ötven ember, aki 20:25-kor szeretne RENDSZERESEN Dunaújvárosba utazni". Ami sajnálatos. És nekem is kényelmetlen. De lássuk be, kicsiny falunk nagy része a Dunaferrben, Ferrobetonnál, Aikawában dolgozik, ahová ezen időpontokban kell indulni. Ha nem kellene műszakos járat, sajnos még ennyi busz se lenne:(

Ez mind igaz, de hat erre a problémára a munkanélküliség is. Mert ha lenne bármi esélyük elhelyezkedni az ittenieknek máshol a városban, akkor máris több buszra lenne igény. Csakhogy részben pont a buszok miatt nem képesek elhelyezkedni - így kialakul egy negatív visszacsatolás, ami teljes romlásba viszi majd a községet. Ezt néhány éven belül muszáj lenne megállítani, mert nagyon nagy baj lehet belőle. Csakhogy ahhoz lépni kéne a Volánnak, vagy nőnie kéne a munkahelyek számának. Lehet találgatni, melyik a valószínűbb... Félek, hogy egyik se :-((

Particularly a 20:30-as buszról pedig annyit jegyeznék meg, hogy mind az előtte lévő busz, mind az utána lévő busz 100%-ig tele szokott lenni. El ne felejtsük, hogy a 22:30-asnak van egy nagykarácsonyi verziója is, ami szintén tele van. Ha lenne 20:30-as, akkor az biztos, hogy legalább 70%-ban tele lenne. Nemcsak műszakból lehet hazajönni ugyanis, hanem pl. iskolai programól, moziból is. Ha az emberek tudnának róla, hogy van ilyen, akkor sokkal kényelmesebb lenne nekik tervezni is. Mert így pl. a 18:30-kor kezdődő mozik is simán kuka kategóriába esnek az utána következő két és fél óra méla unalom miatt. Én azt mondom, egy próbát megérne. Ha legalább egy hónapig van a busz és tényleg nem hozza azt a számot, amit kell, akkor megadom magam. Csak történjen már valami...

Vidámabb vizekre evezve, Nfolnak itt az ígért kiegészítés Liuna és a GAMER-magazinok viszonylatában:

Liuna

Amint látható, még aludni is tud rajtuk! :-)

Holnap pedig Balázs-showba megyek. Don't ask... Anyukám szerint ez a műsor egy "életkép". Hát... Ha tényleg az, akkor Magyarország szellemi színvonaláról már nem tudok a jóízlés határain belül nyilatkozni. De szerencsére azért mégsem ennyire siralmas a helyzet: az életképet a műsor készítői szabályozzák - s ez valahol még rosszabb. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem, a helyzet nem ennyire rossz, de ők azt akarják velünk elhitetni, hogy az ország lakosságának nagytöbbsége egyszerű idióta.

Bár lehet, hogy csak én képzelek a színvalak mögé túl sokat, és csak annyiről van szó, hogy ezt lehet eladni, erre van igény. Erre pedig a következő összeállítással tudnék reagálni:

Egy ideális(an buta) médiafogyasztó egy napja:

Felkel reggel, szörfözik a neten 10-15 percet a gumicsizma.hu-n, aztán megy munkába, ahol produktivitása a legalja.hu böngészésében merül ki, és elfojtottan kuncog, miközben már hatvanhatodszor nézi újra az "Ez itt a könyvtár" című örökbecsűt. Hazafelé a tömegközlekedési eszközökön mp3-lejátszóján egyes ismétrésle állítva megy a Nefürgyéle (Extended Mix), amelyet pontosan negyvenkétszer hallgat meg, mire hazaér - éppen időben, hogy megnézze a Balázst és a Mónikát. Kiválóan szórakozva e műsorokon, leül az internethez ismét és éjfélbe nyúlóan nézegeti a hasonló szellemi színvonalú lapokat, pl. a Subba blogot. Aztán kezdődik minden elölről...

Az RTL Klubot amúgyis csak a Foma 1, a Heti Hetes és a fociközvetítések miatt érdemes nézni, mást nem nagyon. Ja, a XXI. század szokott még érdekes lenni, de slussz. A TV2-n meg a Naplón kívül semmit nem tudok mondani, ami bármiféle szellemi értéket képviselne.

Balázs-showra egyébként épeszű ember nem jár, főleg nem úgy, hogy még a fizetett tapsolásért se kapja meg a megfelelő összeget, dehát csak így lesz ötösöm Hálózatos adatbáziskezelésből, úgyhogy ám legyen. Borzalmas szellemi gyepálásnak leszünk kitéve, már előre félek, hogy vajon hány épelméjűség-pontot fogok veszteni...

Agy

Ebben csak egy pozitívum van: többet nem veszthetek, mint amennyi van.

Igazság szerint még szerettem volna egy kicsit írni az Unreal Tournament 3-ról is, de az legközelebbre marad. Stay tuned!

cb.gif Hozzászólok! (3)   › Radiohead - Paranoid Android

2007. október 16 kedd

Vigyázat, technoblabla veszély! Aki nem nagyon familiáris az Unreal Tournament sorozattal, vagy nem érdekli a téma, az nyugodtan skippelheti a következő gondolati egységet! Én szóltam...

Végülis mégis írok az Unreal Tournament 3 gépigényéről, amely a Wiki szerint a következő:

- Windows XP SP2 or Windows Vista or Linux with advanced 3D processing or Mac OS X 10.4
- 2.0+ GHZ Single Core Processor
- 512 Mbytes of System RAM
- NVIDIA 6200+ or ATI Radeon 9600+ Video Card
- 8 GB of Free Hard Drive Space


Én egyértelműen a videokártya tekintetében nem maccsolom a kritériát, de nem erről akarok most értekezni, mivel az UT3 engem valahogy hidegen hagy. Ami harsány kacagást váltott ki belőlem, az az "512 Mbytes of System RAM" volt. Hátmajd persze... Már el is képzelem, ahogy az álomgép tulajdonosai csodálkozó tekintettel néznek ki a fejükből, hogy miért kaptak diavetítést pergő multimóka helyett. Hát azért.

Egy részt még kiemelnék a Wiki-cikkből - a játékmódok között találhatunk egy újat is, amely...

Unreal Warfare (formerly known as Conquest): New to the UT series, maps will be potentially as big as three Onslaught maps, and will have objectives similar to Assault maps. A limited form of resource management will exist in the form of tarydium mines or fields that must be captured; the more a team captures, the faster it can build vehicles and turrets, and the more bunkers it has the more tarydium it will need. Bunkers will possibly serve a similar purpose to power nodes in Onslaught. This type of game play mode was also in the game Command & Conquer: Renegade. A significant amount of details regarding Unreal Warfare have changed since "Conquest" was first announced, so it is possible that this form of resource management no longer exists.

Az elég nice, hogy az ásvány neve tarydium (régi, Unreal 1-es fegyver volt a Stinger, azaz a tarydiumvető, aminek a hangját ma is használják UT-szerverek találati hangként), de a kellemes dolgok itt véget is érnek. Úgy érzem, a játékfejlesztők most már hivatalosan is árepültek a ló túlsó oldalára, megkerülték a földet, és ismét a ló innenső oldalán értek földet nagy nyekkenéssel. Olyan elemeket akarnak belevinni a multi-FPS-be, amik egyáltalán nem illenek bele. Erőforrás-menedzsment? Az ONS-mapokhoz képest háromszoros méretű pályák? Na, azt biztos bírni fogja az 512 MB RAM :-) Overkill, ha mondom...

Túlnőtt önmagán már ez is. Még jó, hogy a DM és TDM maradt, meg a CTF is. Úgy vettem észre, hogy ez lett a trend, hogy minél nagyobb, minél multibb legyen egy játék, minél hosszabb játszmákkal. Először ugye volt a DM. Fraglimittől függően, hipp-hopp vége lett. Aztán jött a CTF. Ez már jóval hosszabb játékmenettel járt. Aztán jött az ONS. Én ezt ott adtam fel, amikor az UT2004 demójában egyszer másfél órán keresztül játszottam a kipróbálható mapet 12 bot ellen, és még mindig nem akart vége lenni. Most mi lesz? Hat órát kell a monitor előtt tölteni az eredményért? Nekem ez már nem való...

Persze, lehet, hogy én tévedek, és a változás nem csak mennyiségi, hanem minőségi lesz. Meglátjuk. Most rászántam magam, hogy egy pár hét erejéig újra kipróbálom az UT2004-et, hátha most ráérzek az ízére, hátha most megszeretem. Beszámoló természetesen majd jön. Egyébként azért se szerettem az ONS-t, mert szerintem a járművek nem illenek az UT-ba...

Ja, egyébként SP2-t se akarok telepíteni, csak ha nagyon-nagyon muszáj. Valószínűleg nem az UT3 lesz az indok...

Más: Aki a kommentekben lemaradt volna róla, idéztem kettőt Oscee-tól az account-törlésem kapcsán. Mikor először mondtam neki, akkor bölcsen bólogatva azt mondta, hogy "Hát igen, amióta a YouTube-ot megvette a Google, azóta ott rendnek kell lenni.". Aztán két perccel később valami más kontextusban kerültek szóba a videomegosztók, és lelkesen így szólt: "Próbáld meg megnézni Google Videón, ott egész filmek vannak fenn!". Én megszólalni se tudtam, csak annyit gondoltam: "Őőő..."

A GV-t egyébként megnéztem, nem kizárt, hogy oda fogom feltenni a klipjeimet, aztám megvárom, hogy leszedik-e őket. Ha igen, akkor a keresés tovább zajlik...

Elkezdtem olvasni Para-Kovács Imrétől az A Mamut Dala című könyvet, nem kizárt, hogy ismét jön egypár szösszenet az ő stílusában, úgyis régen volt már.

Az Infected Mushroom Artillery című számát meg nem lehet megunni. Nfol, neked sikerült már?

cb.gif Hozzászólok! (3)   › Infected Mushroom - Artillery

2007. október 28 vasárnap

Brief comeback

S@ti. Még senki sem szólt hozzá.

Nem, nem haltam bele a Balázs-showba, csak egyszerűen megint meglátogatott a "mostnemírok" nevű rém. Méghozzá ez lehet a Régi Nagyok egyike, mert nagyon makacs és erőszakos. Bár elmebetegséget és épelméjűségpont-vesztést nem okoz, de blogkihagyást igen, amint látjátok.

A Balázs-show beszámoló hamarosan jön (hiába volt 11 napja, a történtek beleégtek az agyamba, úgyhogy lesz mit olvasni), plusz feltettem újra a gépemre az UT2004-et, amelyről szintén lesznek itt majd dolgok. Persze ezek megintcsak az Egyszer és a Majd birodalmába tartoznak.

Jelenleg Thievery Corporationt hallgatok (lazulós, időnként keleties elektronikus) és meg kéne írnom a TDK-dolgozat rám eső részét meg mindkét szakdolgozatom vázlatát. Ja, és kicsit módosítom a (c) by S@ti feliratot a láblécben, mert ez itt Public Domain, megaztán eddig is csak poénból volt ott, mert a copyright, mint olyan, egy elavult intézmény. Ezt persze a szakdolgozatban nem szabad majd így kimondani, de érzékeltetni lehet...
Amint látjátok, a (c) ott maradt, de érzékelhető, hogy csak poén, viszont nem volt szívem kitörölni, mert olyan jól néz ki :-)

Ennyi volt hát rövid visszatérés rovatunk, stay tuned. Meg új fejléceket is csinálok. Majd.

cb.gif Hozzászólok! (0)   › Thievery Corporation - Lebanese Blonde

2007. október 28 vasárnap

Wé-elem

S@ti. Még senki sem szólt hozzá.

WLM

Mindent elkövetek, hogy ne kelljen elkezdeni...

cb.gif Hozzászólok! (0)   › Nightingale - Still in the Dark

2007. október 28 vasárnap

Hihi, most lőttem az indexen:

Topics

Azért a második topic nyitójának a neve is már predesztinálja a topic értékét. És mégis, közel annyian írnak oda is mint az eredetibe :-)

Jójó, tudom, hogy valószínűleg a magyar című topicban a szinkronos verzió sajátosságait tárgyalják ki. Én is szóltam már hozzá az egyik kedvenc topicomban a sorozathoz, emígyen:

Ha már a Prison Break Season 2-nél tartunk, az egyik részben T-bag egy szóviccet mond, és az a srác, aki a "barkácsolt" subot készítette (zseniális lett egyébként!), nagyon jó megoldást talált rá. Ha már úgyis ekkora késéssel adják a kérdéses szezont, akkor a fordító akár ki is indulhatott volna a már létező, nemhivatalos fordításból. Egyes esetekben sokkal jobban sikerülnek, mint a hivatalosak...

A kérdéses rész tehát így hangzik:

Eredetiben:

Susan: I'll make us some more popcorn.
T-Bag: Honey. If any of us could eat any more corn, I'd be a-maized. See how I did that, Gracey? The Indian word for corn is 'maize', and I just said 'a-maized'.
Gracey: I don't get it, I'm corn-fused.

Susan: Csinálok még egy kis kukoricát.
T-Bag: Édesem, ha ennék még kukoricát, megkukulnék. Hallottad ezt, Gracey? Milyen ügyes szóviccet csináltam a kukorica-megkukul párosból?
Gracey: Sajnos nem értek egy "kuk"-kot sem.

Bár nem kellett volna idézőjellel megtörni a szó lendületét (maradhatott volna simán "kukkot", úgy is érthető lett volna), mindenképpen kiváló megoldás! Félek tőle, hogy a hivatalos fordítótól csak sokkal gyengébb fordításra fog telni. Ezt a részt szivesen megnézném majd, hogy sikerült lefordítani, csak ahogy ismerem magam, tuti lemaradok róla...

Erre a következő választ kaptam az emsworth nevű felhasználótól:

Popcorni Zoltán nevével is előállítható lenne a szóvicc.

Ezt csak most vettem észre, amikor újranéztem ezt a topicot, hogy idézni tudjam itt :-)

Tehát van azért létjogosultsága a topicnak, de akkoris vicces. Random thought: újra kéne nézni a Pillangó-hatást...

This post is Powered by the Nemédekelakkorisháromposztleszma Company and the Confuse-A-Cat Limited

cb.gif Hozzászólok! (2)   › Chemical Brothers - My Elastic Eye

2007. október 30 kedd

Akadályozó tényezők

S@ti. Még senki sem szólt hozzá.

[20:33:36] Aurora: írod az elemzést?
[20:33:39] S@ti: igen
[20:33:45] S@ti: most jön az elemzésünk második részében
[20:33:47] S@ti: című rész
[20:33:50] Aurora: akkor én is folytatom
[20:33:52] S@ti: első része

Bizony. Így jár, aki botor fejjel bevállalja, hogy TDK-zik, és ezért most még blogot se tud írni.

*szipp, szipp*

Most ti is, jó?

cb.gif Hozzászólok! (0)   › Thievery Corporation - Warning Shots

Legutóbb

Nfol

Nfol teszthozzászólást villantott.

Nfol

Dicska, a Wendigót is!

Dicska

Nnnna, most jött el a holnap. Huhh, a láncszívű gép biztosan fülembe fog kerülni, és akkor már az Os [...]

S@ti

Akkor REAGÁLJ RÁ :-) Amúgy nyilatkozz a Láncszívű gépről és az Osztva estével-ről is! Meg persze ar [...]

Dicska

Na most erre én REAGÁLOK, de most már biztos nem, mert nagyon hosszú :D. De folytatom, és akkor majd [...]

Dicska

Jujj, de jó, már nagyon várom! :D Azt hiszem, gyorsabb voltál nálam

S@ti

Nálam műkszik tűzrókáról... Neripo???

Dicska

Höhö, csak nálam nem működik a link? A Chrome legalábbis nincs vele köszönő viszonyban. Amúgy csak ó [...]

Nfol

Erről majd írok én is valamikor...

Nfol

Igen, mert annak kell jönnie, lévén a 318 a 316-nál nagyobbak közül a legkisebb. :)

Navigáció

Archívum

RSS hírforrás

Blogring

S@ti blogja a Bloghajtány motort használja, amelyet Nfol készített.

Érvényes XHTML és CSS. A bejegyzésekhez RSS-feed is tartozik, a blog forgalmát a Google Analytics méri. Köszönöm a figyelmet! ©2005-2018 by S@ti, de egyébként PD!